Wie zijn wij NL

Open kijk en gastvrij

Geborgen en teruggetrokken midden de natuur. Panoramische vergezichten, … maar vooral een open kijk op de wereld. Quinta da Cerca biedt ‘the best of both worlds’. Toen Bie Franssens en Dardo Min na een studie- en loopbaan in België terugkeerden van een grote reis over het Amerikaanse continent, vonden ze een nieuwe stek in Midden-Portugal. De natuur van het land en de aard van de Portugezen bepaalden hun keuze om daar een toekomst uit te bouwen. Na 35 jaar zijn ze even Portugees als Belgisch. Hun kinderen Lisa en Marco zijn er geboren en kozen op hun beurt voor een loopbaan in België.
Een bestendige stroom van bezoekers, vakantiegangers en vrijwilligers uit allerlei landen, betekent ook een toevloed van (levens)verhalen, getuigenissen en aanbreng van kennis en know-how. Een zomerbar waar bier geschonken en moppen (in vele talen) getapt worden en waar boeken en mailadressen uitgewisseld worden. Waar gevarieerde en inspirerende muziek gedraaid wordt. Avonden waar hilariteit en diepzinnigheid samen spannen. Dans- en muziekoptredens, wanneer groepen de resultaten van cursussen tonen. De wereldkeuken. Alles getuigt van die blik op de wereld.

Bie

“Het is een genoegen gasten te ontvangen in deze omgeving en hen aan te geven dat een eenvoudige, gezellige en ecologische vakantie vanzelf leidt tot verfrissing en ontspanning. Mensen komen hier voor de natuur, voor contact en cultuur, voor uitwisseling en familiale sfeer. Onze kleinschaligheid is een bewuste keuze, geen vlucht of gemakkelijkheidsoplossing. Niemand is hier een nummer. Niet alleen liefde, maar ook de waardering van gasten gaat door de maag. De keuken en de verbonden sfeer tijdens de maaltijden scoren hier hoog. Het constante aanbod van eigen groenten en fruit, aangevuld met voeding uit de zee en van de lokale landbouw, waarborgen kwaliteit en culinair genot”.

Dardo

“Geen destructieve land- of bosbouw op ons terrein. Geen eucalyptus-aanplantingen, maar biologische tuinbouw met eigen compost. De ecologische principes waren van in het begin het anker van onze aanpak. Dat was nieuw in deze streek en we hadden veel bezien. En ook nu komen er jaarlijks vrijwilligers meewerken in de tuin om ervaring op te doen en in de prachtige omgeving te werken. We hebben hier in de streek en op ons domein al drie grote branden meegemaakt. Het gevolg van het soms erbarmelijk natuur- en bosbouwbeleid van de overheid. Telkens profiteren we daarvan om streekeigen bomen aan te planten. Het is verbazend hoe de natuur zich telkens weer snel herstelt. Als scheikundige ben ik me goed bewust van onoordeelkundige keuzes als het over natuur, voeding en de menselijke natuur gaat. Dikwijls heb ik het gevoel dat de Quinta een knooppunt is van ontmoetingen en de mensen terugbrengt tot dingen die er echt toe doen”.

Werkervaring | levenservaring

Vele handen maken het werk licht, maar er is bijna permanent een tekort aan handen. Het Quinta da Cerca project heeft veel te danken aan vrijwilligers, die allerlei taken op zich nemen.

Zo ook in de tuinbouw. Quinta de Cerca is al jarenlang erkend als gastadres voor WWOOF (World Wide Opportunities On Organic Farms, www.wwoof.net), een wereldwijd netwerk dat als schakel fungeert tussen vrijwilligers en bedrijven in de biologische landbouw. Wwoofen is bijzonder populair en het trekt mensen aan uit heel de wereld. Een bron van verrijking voor de tuin en voor de tuiniers en de eigenaars.

Andere mensen komen meewerken en beschouwen de Quinta als een ijkpunt om hun leven te helpen heroriënteren. Wie echt meeleeft en participeert is welkom. Dardo en Bie zullen individueel beoordelen wat de mogelijkheden zijn.