Op stap NL

Naar dorp en stad

Wandelen naar omliggende dorpen

Het is maar 10 minuten stappen tot in Casal da Senhora, één van die typische dorpjes met op het stille dorpsplein een kapelletje en schandpaal uit vervlogen tijden, waar een paar stokoude straatjes dromen en voor velen de tijd nog stilstaat.

Nog 15 minuten verder ligt in Midões, een dorp waarvan het oudste gedeelte met zijn voorname gevels en woningen verwijst naar een voor de streek belangrijk verleden. Hier zijn enkele winkels en terrasjes, een medische opvang en apotheek, postkantoor en bank (met automaat).

Lokale markten

Wekelijks en afwisselend zijn er marktdagen in Oliveira do Hospital, Carregal do Sal en Tábua.
Een gras- of zandplein met een wirwar van kramen en koopwaren, rokende houtskoolvuren met kip, spek, hammen of vis op de rooster. Bier en wijn en uitbundige Portugese families op hun zondags. Een ‘evenement’ dat we al onze vakantiegasten aanraden. In het algemeen zijn ze misschien in aantal en grootte op de terugweg, maar doorheen Portugal zijn nog aantal levendige en kleurrijke markten te beleven.

Op avontuur

Wandelen met startpunt op afstand

Flinke wandelaars raken ook tot bij de uitlopers van het stuwmeer op de Rio Mondego, in vogelvlucht slechts 3 km hiervandaan. De reeks “Wandelingen in de omgeving van de Quinta da Cerca” hebben een interessant natuurgegeven als thema en een startpunt op ongeveer 5 km afstand. De auto kan daar achter gelaten worden.

Sportief avontuur

Paardrijden: begeleide tochten vanuit Midões www.portugalbyhorse.com. Ook verhuur mountainbikes.
Kajakken op het stuwmeer van de Mondego www.rockandriver.com.pt. Ook rotsklimmen.
Kajakken: afvaren van de Mondego van Penacova tot Coimbra www.opioneirodomondego.com.
Fietsen en mountainbiken: www.quintadoriodao.com.
Begeleide wandelingen: http://wandelen-portugal-bergen.blogs.sapo.pt

Andere

Yoga
Vogel spotten

Dag Uitstappen

Centraal gelegen tussen oceaan en gebergte en tussen Portugal’s belangrijkste steden, Lisboa en Porto, is de Quinta da Cerca een geschikte uitvalsbasis voor bredere kennismaking met land en cultuur.

Een dagje aan zee

Figueira da Foz, een badstadje beroemd om haar brede strand, dat vooral Portugese toeristen trekt. De vissersplaatsen Mira en het kleinere Tocha, omgeven door vele kilometers verlaten stranden, duinen en dennenbossen. Vanop het strand wordt hier nog steeds de traditionele sleepnetvisserij beoefend. Iets meer ten zuiden worden zandbaaien afgewisseld met rotsformaties. Belangrijke trekpleisters zijn Nazaré, San Pedro de Moel en San Martinho do Porto. In het noorden is er Aveiro.

Stad en cultureel verleden

Een bezoek aan Porto of een rondwandeling in het mooi bewaarde middeleeuwse stadje Obidos zijn aanraders.
Maar wie op zoek gaat naar cultuurhistorische bezienswaardigheden vindt die ook dichterbij: aangename en overzichtelijke stadjes zoals Coimbra en Viseu, of kleinere plaatsjes zoals Tomar en Alcobaça. Conimbriga is een archeologische site die jaarlijks groter wordt. De schitterende Romeinse mozaïeken goed bewaard. Het park van Buçaco, met unieke uitheemse boomsoorten en een koninklijk buitenverblijf in neo-manuelaanse stijl. Een hele reeks versterkte vestingsplaatsen, forten en al dan niet ommuurde bergdorpjes die deze regio rijk is en onlangs werden omgedoopt tot ‘historische dorpen van Portugal’.

Bergwandelingen

Nog veel dichterbij en evenzeer een bezoek waard zijn de ons omringende bergketens. Opvallend zijn hun onderlinge verschillen. Onderweg verandert het landschap verrassend snel.

Glooiende landerijen maken plaats voor steile terrasbouw; graniet gaat over in leisteen; beboste hellingen in steile rotsflanken en kale bergkammen. Toch kunnen in diepe valleien op onwaarschijnlijk afgelegen plaatsen plots dorpjes opduiken. In een uurtje rijden zit u volop in de bergen.

Serra da Estrela …

is het hoogste gebergte van het Portugese vasteland, uitgestrekt en met vele uitzichten. Boven de boomgrens wordt het landschap beheerst door graniet en gletsjerdalen uit de ijstijden. Eind mei smelt de laatste sneeuw.

De Serra do Caramulo …

biedt spectaculaire vergezichten, met onwaarschijnlijke granieten formaties, die verspreid staan in een landschap van lieflijke groene weiden.

De serra do Açor…

is een leisteengebergte, dat diep ingesneden is door dalen met kilometerslange irrigatiekanalen. Piódão is één van de meest authentieke bergdorpjes van Portugal.

De Serra da Lousã …

is een iets lager gebergte dat kan worden verkend vanuit het gelijknamige stadje Lousã. Ook hier zijn er kleine leistenen dorpjes, die meestal uitgestorven zijn. In één van de wandelingen gaan we er drie verkennen.